18 травня – День вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

18 травня в Україні та світі вшановують пам’ять жертв депортації кримських татар, яка призвела до масових людських жертв, завдавши непоправної шкоди кримськотатарському народу, трагічним чином вплинувши на його історичний шлях.
Під час головної хвилі депортації (18-20 травня 1944 року) було виселено 180 014 осіб, для перевезення яких використано 67 ешелонів. Значна кількість депортованих померла від голоду і хвороб першої ж зими 1944-45 рр. До 1956 року виселені мали статус спецпоселенців без права залишати місце проживання (за самовільне переселення загрожувала кримінальна відповідальність). На відміну від інших депортованих народів, які повернулись на рідні землі до кінця 1950-х років, кримські татари формально отримали таке право лише в 1974 році, а фактичне — у 1989-му, коли Верховна Рада СРСР засудила депортацію кримських татар і визнала її незаконною та злочинною.
Пам’ятаймо про цю трагедію! Підтримуймо кримськотатарський народ у цей непростий час!
День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
Методичні розробки для проведення єдиного уроку до Дня пам’яті депортації кримських татар (за результатами Всеукраїнського Конкурсу «18.05. Право на пам’ять»)
«Мустафа» – документальний фільм про Мустафу Джемілєва
Художній фільм «Хайтарма» (режисер – Ахтем Сейтаблаєв)
Фелікс Левітас про депортацію кримськотатарського народу: відео (11 хв.)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*