Безпека дітей в мережі Інтернет

У попередньому інформаційному матеріалі ми закцентували увагу на тому, що право дитини на безпеку є базовим і в сучасних умовах передбачає захист життєдіяльності дитини як офлайн, так і онлайн, а відтак формування навичок безпечної поведінки в мережі Інтернет є вкрай актуальною проблемою. Нагадуємо, що на сайті Міністерства і освіти України у спеціальній вкладці «Безпека дітей в інтернеті» містяться важливі матеріали для батьків і педагогів.

Сучасні цифрові технологій розвиваються надзвичайно інтенсивно. Переважній частині населення планети складно уявити своє життя без безперервного потоку інформації через всесвітню мережу Інтернет. Це твердження підкріплюється Головними висновками звіту Global Digital 2023: «Сьогодні у світі налічується 5,16 мільярдів користувачів інтернету. Це означає, що 64,4% світового населення мають доступ до інтернету. За рік кількість інтернет-користувачів зросла на 1,9%. […] поточні тенденції свідчать про те, що до кінця 2023 року майже 2/3 населення світу буде підключено до Інтернету». За результатами дослідження агенції цифрових рішень newage станом на червень 2023 року кількість користувачів інтернету на підконтрольній Україні території віком від 14 до 70 років становила 18 млн осіб.

Сьогодні у всьому світі спостерігається тенденція цифровізації багатьох сфер життєдіяльності людини, зокрема й освіти. Нагадаємо, що в Україні з 2020 р. запущені веб-портал і мобільний застосунок «Дія» (як сервіс із надання державних послуг онлайн), розроблені Міністерством цифрової трансформації України. Цифрова освіта на сучасному етапі реалізується в Україні різними засобами. Одним з найбільш інноваційних і масових проєктів є Національна онлайн-платформа «Дія. Цифрова освіта» , яка функціонує з 30 січня 2020 р. (розробник – Міністерство цифрової трансформації України). Відтак, кожен українець має безкоштовний доступ до цифрової освіти. На онлайн-платформі доступна ціла низка освітніх продуктів, зокрема для освітян, учнів і батьків, з питань безпечної поведінки в мережі Інтернет. Для навчання цифровій грамотності обраний інноваційний формат – освітні серіали. Наразі на онлайн-платформі доступні такі освітні серіали:

  • базовий серіал з безпечного поводження в мережі Інтернет «Основи кібергігієни» (серіал допоможе навчитися елементарним правилам кібергігієни в інтернеті при користуванні поштою, соцмережами та мобільними пристроями);
  • серіал «Персональна кібергігієна» (про базові правила інформаційної гігієни в інтернеті);
  • серіал «Кіберняні» (як попередити кібератаку та захищати дані в інтернеті);
  • серіал «Безпека дітей в інтернеті для батьків» (розкриває питання убезпечення дітей від шкідливого контенту, цькування, суїцидальних інтернет-спілок та сексуальної експлуатації в інтернеті);
  • серіал «Про кібербулінг для підлітків» (роз’яснює, як виглядає кібербулінг, які причини та потенційні наслідки кібербулінгу, як припинити кібербулінг і що робити, якщо хтось із друзів став жертвою кібербулінгу);
  • серіал «Обережно! Кібершахраї» (про захист від шахраїв в інтернеті та в ґаджетах);
  • серіал «Персональні дані» (йдеться про політику приватності та керування персональними даними).

Окрім освітніх серіалів, на онлайн-платформі «Дія. Цифрова освіта» містяться інші матеріали з означеної теми, а саме: ґайд «Навіщо вам кібергігієна?» (йдеться про основні типи хакерства та способи протидії шахраям в інтернеті), симулятор «Персональна кібергігієна» (допоможе перевірити свої знання з основ кібергігієни), цифрограм «Кіберграм» (тест на розуміння кібергігієни та вміння захищати свої персональні дані).

Під час розроблення освітніх серіалів і матеріалів цієї платформи автори спирались на загальноєвропейські стандарти оцінки цифрової компетентності DigComp 2.1. Ознайомитися з описом рамки цифрової компетентності для громадян України можна за посиланням.

Ще одним важливим інноваційним освітнім проєктом є «Школа онлайн-безпеки дітей» . Школу запустила громадська організація «МІНЗМІН» за сприяння Міністерства цифрової трансформації України. «Школа онлайн-безпеки дітей» – це освітній проєкт для вчителів і батьків, які хочуть захистити своїх дітей від загроз в мережі Інтернет. Під час навчання учасники дізнаються, як забезпечити максимальну користь Інтернету для дітей, які загрози чекають на дітей в онлайн-середовищі та як від них убезпечити.

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України запустив проєкт подкастів Qwerty. Свою назву проєкт отримав від розташованих поряд на клавіатурі клавіш QWERTY, які є одним із самих популярних паролей у світі – його використовують близько 18 мільйонів людей. У випусках фахівці розповідають про кейси світових кібератак, кібергігієну, блокчейн та хакерів.

Пропонуємо короткий перелік порад для освітян щодо створення максимально безпечного онлайн-середовища в закладі освіти.

1. Встановіть на всіх пристроях ліцензійну антивірусну програму та стежте за тим, аби вона регулярно оновлювалася.
2. Переконайтеся, що всі пристрої захищені паролями і заблоковані тоді, коли не використовуються. Завершіть сеанс роботи / вийдіть з облікового запису / заблокуйте всі пристрої, які використовували, коли вам потрібно вийти з кабінету.
3. Встановіть у закладі освіти правила, щодо того, де і коли можна користуватися мобільними пристроями.
4. Домовтеся про те, що учнів можна фотографувати лише після отримання згоди батьків / опікунів / самих учнів на це.
5. Слідкуйте за своєю професійною комунікацією. Для будь-яких контактів між працівниками закладу освіти, учнями, батьками чи іншими зацікавленими сторонами замість особистої завжди використовуйте корпоративну електронну пошту.
6. Забезпечте фільтрацію і моніторинг даних, які передаються через мережу вашого закладу освіти, встановивши необхідні програми. Встановити такі програми можуть інтернет-провайдери. Учні не повинні отримувати доступу до шкідливого або неприйнятного контенту через мережу закладу освіти.
7. Пам’ятайте про цифровий слід – ваші дії та слова в інтернеті можуть вплинути на вашу онлайн-репутацію, а також на репутацію закладу освіти. Перевіряйте інформацію, яку поширюєте в соціальних мережах. Розповідайте дітям про важливість онлайн-репутації та про те, як правильно її формувати.
8. Узгодьте в закладі освіти чіткі правила – як для працівників, так і для учнів – щодо проведення педагогічних рад, відеоконференцій, вебінарів чи занять в онлайн-форматі.
9. Сприяйте формуванню цифрових навичок та цифрової грамотності дітей. Демонструйте високий рівень власної цифрової компетентності. Проводьте у закладі освіти заходи з онлайн-безпеки дітей.
10. Навчайтеся нового та постійно покращуйте навички цифрової грамотності. Обмінюйтеся досвідом із колегами.

Подбаймо про безпеку дітей разом!

Корисні матеріали, які допоможуть глибше розібратися в темі:

Примітка. Текст містить гіперпосилання. Якщо ви бачите, що текст не чорний, а синій – це гіперпосилання. Клікайте його і переходьте для ознайомлення.

Матеріал підготувала – Вікторія Наумова, старший викладач кафедри природничо-математичної освіти і технологій, методист НМЦ професійного розвитку педагогічних працівників Інституту післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка
e-mail: v.naumova@kubg.edu.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*