Деякі результати основної сесії НМТ-2022

У межах вступної кампанії 2022 року для вступу на бакалаврат було проведено національне мультипредметне тестування (НМТ). Випробування містило три блоки завдань: з української мови, математики, історії України.

Вперше в історії України масове тестування проводилося онлайново. Для проведення основної сесії, яка тривала з 22 липня до 04 серпня, було створено тимчасові екзаменаційні центри – 566 (1886 аудиторій) в Україні та 64 (177 аудиторій) за кордоном (наразі тестування відбувалися у 23 країнах Європи).

Попри труднощі воєнного часу 187 345 вступників отримали свої результати.

Явка в тимчасових екзаменаційних центрах щодня становила понад 90% учасників (усього 187 836 осіб із 206 433 вступників прийшли до екзаменаційних центрів).

За результатами основної сесії НМТ значна кількість учасників отримала щонайменше по одному 200-бальному результату.

Кількість найвищих результатів за підсумками тестувань у різні дні виявилася доволі високою: по-перше, тому що для цілей НМТ було створено доволі короткі тестові форми (для порівняння тест ЗНО з української мови минулого року містив 40 завдань, а блок НМТ з української мови – усього 20); по-друге, тестові форми не містили складних завдань, що передбачають, наприклад, надання розгорнутої відповіді; по-третє, завдання, включені до тестових форм, стосувалися обмеженого кола тем. Звичайно при цьому, розробники запропонували тільки такі завдання, які перевіряють базові компетентності, що свідчать про опанування шкільної програми на рівні, достатньому для продовження навчання.

Попри орієнтацію тестових форм на оцінювання базових компетентностей, учасникам із найвищими результатами є чим пишатися: окрім навчальних досягнень, вони продемонстрували освітню стійкість, здатність досягати результатів.

Варто також звернути увагу на частку вступників, які отримали менше 161 бала з різних блоків:

  • з української мови таких 64,76%,
  • з математики – 76,87%,
  • з історії України – 77,01%,

тобто з кожного навчального предмета таких осіб є значно більше ніж половина.

Загалом розподіли результатів основної сесії НМТ свідчать про те, що випробування у 2022 році повною мірою уможливили реалізацію вступної кампанії, адже тестові форми достатньою мірою розподілили учасників за рівнями навчальних досягнень, завдяки чому вступники отримали заслужені результати для вступу до закладів вищої освіти.

За матеріалами УЦОЯО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*