Програмні засоби від Google задля безпеки дітей у соціальних мережах: поради для батьків

Сьогодні перед освітянами і батьками залишається багато запитань щодо безпечного поводження дітей в інтернеті, зокрема в соціальних мережах. Соцмережі дозволяють дітям творчо самовиражатися, спілкуватися з друзями та рідними, навчатися, дізнаватися новини тощо. Однак і приховують небезпеки. Ми можемо нескінченно говорити дітям про те, чого не варто робити в інтернеті, але вони робитимуть так, як робимо це ми – дорослі.

Зараз все частіше дорослі люди з радістю діляться в соцмережах своїм особистим життям із рештою світу. Це бачать і діти. Коли ви створюєте профіль у соцмережах, то за замовчуванням ваша інформація може бути загальнодоступною. Людина може контролювати особисту інформацію до того моменту, поки вона не поділиться нею в інтернеті. Що може статися, коли надто багато особистої інформації розміщено у соцмережах? Будь-яка людина може побачити не лише контент, яким ви добровільно ділитеся. Ваші публікації дозволяють отримати доступ до такої інформації, як ваше повне ім’я, адреса електронної пошти, адреса проживання або фізичного перебування.

Чи знаєте ви, що до ваших фотографій можуть додаватися відомості про місце зйомки? А отже, будь-хто може знайти ваше місцезнаходження, скориставшись таким інструментом як Google Фото. Це можливо, якщо:

  • камера на вашому пристрої зберігає ці дані автоматично;
  • ви додаєте інформацію про місце зйомки вручну;
  • Google Фото визначить приблизне місце зйомки на основі таких даних, як орієнтири, виявлені на фотографії, і місцезнаходження на інших фото.

Також варто пам’ятати, що в умовах війни фотозйомка певних об’єктів або на їх фоні може грати на руку ворогові. Відомі неодноразові випадки коригування ракетних та артилерійських обстрілів по необачно опублікованих світлинах. Від відповідальності кожного з нас залежать життя людей, цілісність стратегічних об’єктів, воєнної техніки тощо. OSINT-спільнота Molfar опублікувала фотогайд-нагадування про те, що саме не можна знімати під час воєнного стану.

Тож радимо скористатися Google Фото Довідка, аби дізнатися, як керувати відомостями про місця зйомки та змінити або вилучити приблизне місце зйомки з інформації про фотографію.

Важливо: поділіться отриманими знаннями з підлітками, аби убезпечити їх від небажаних наслідків.

Також пропонуємо батькам ознайомитися з потужним інструментом від Google для батьківського контролю. Family Link – це додаток, який допоможе батькам ефективно керувати тим, як їхні діти використовують онлайн-ресурси, зокрема соцмережі. Додаток дозволяє батькам аналізувати дії дітей на власних пристроях, встановлювати обмеження, керувати налаштуваннями конфіденційності тощо.

Основні функції Family Link:

⇒ Обмеження часу використання пристрою.
Батьки можуть установлювати час використання пристрою. Це допомагає уникнути надмірного перебування дитини в інтернеті та допоможе підтримувати баланс між навчанням і дозвіллям.

⇒ Керування налаштуваннями контенту на деяких сайтах та в деяких додатках.
Це дозволяє схвалювати або блокувати додатки, які дитина хоче завантажити; обмежити доступ до небезпечного для дітей вмісту сайтів, зокрема на YouTube: у режимі батьківського контролю чи через додаток YouTube Kids.

⇒ Відстеження місцезнаходження.
Батьки можуть бачити місцезнаходження активних пристроїв Android, на яких дитина ввійшла в обліковий запис. Це особливо корисно для гарантування безпеки дітей та контролю їхніх переміщень.

⇒ Керування обліковим записом дитини та налаштування його захисту.
Батьки можуть захистити конфіденційність та обліковий запис дитини. Це дає можливість керувати дозволами для веб-сайтів і розширень, доступних у Chrome, а також для додатків, завантажених на пристрій дитини. Завдяки Family Link батьки можуть керувати обліковим записом дитини та за потреби навіть видалити обліковий запис дитини.

Для використання Family Link необхідно завантажити додаток на свої пристрої, створити обліковий запис для дитини, підключити його до свого облікового запису Google та встановити необхідні обмеження.

Докладну інформацію про інструменти, до яких надає доступ Family Link, наведено в посібнику з конфіденційності для дітей і підлітків та відомостях для батьків.

Пам’ятайте! У будь-який час можна подивитися історію відвідування сайтів дитиною. Наприклад, для одного з найпопулярніших в Україні браузерів Chrome:

  • на сторінці Chrome у правому верхньому кутку натисніть значок «Ще» у вигляді трьох вертикальних крапок;
  • натисніть пункт «Історія» – перед вами з’явиться перелік усіх сайтів, які відвідувала дитина.

Для інших браузерів працює аналогічний алгоритм.

Важливо: дитина повинна розуміти, що ви не позбавляєте її вільного доступу до інтернету, а насамперед оберігаєте.

Ще кілька років тому, аби захистити дитину від небезпек в інтернеті, було достатньо відключити модем. Сьогодні цього недостатньо, оскільки практично кожен ґаджет може приймати сигнал Wi-Fi і підключатися до мережі «Інтернет». Тому на батьків лягає відповідальність за безпеку дітей в інтернеті, зокрема соцмережах. Дотримуйтесь наведених вище рекомендацій – і ви зможете запобігти багатьом ризикам, пов’язаним з інтернетом.

Подбаймо про безпеку дітей разом!

Корисні матеріали, які допоможуть глибше розібратися в темі:
Безпека в соціальних мережах: ґайди для батьків
Довідковий центр Google. Google Фото Довідка
Додаток Family Link для батьківського контролю
Інформація про Family Link для батьків дітей для 13 років
Освітні матеріали МІНЗМІН
Посібник з конфіденційності для дітей і підлітків
Що не можна знімати під час воєнного стану на камеру?
YouTube Kids

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*