27 жовтня – День української писемності та мови

День української писемності та мови світове українство відзначатиме 27 жовтня. Дату перенесено відповідно до Указу Президента України № 455/2023. Зміна відбулася через перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар.

Процес формування української мови розпочався в 6 ст. і тривав до 16 ст. Необхідно наголосити, що українська мова походить від єдиного праслов’янського кореня, а не від міфічної давньоруської мови, яка нібито розділилася на три мови – українську, білоруську та російську. Днем святкування обрали той день, коли церква вшановує пам’ять Преподобного Нестора-Літописця, який робив свої історичні нотатки протоукраїнською мовою.

У 10-й статті Конституції України, прийнятій Верховною Радою 28 червня 1996 року, зафіксовано: «Державною мовою в Україні є українська мова».

Вшановуючи державну мову, українці відстоюють інтереси власної держави. У новітній історії нашої країни Слово сприяє об’єднанню людей, готових відстоювати незалежність держави, обороняти її задля благополуччя майбутніх поколінь.

Сьогодні мова є для українця символом свободи та незалежності.

Вікіпедія: День української писемності та мови

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*