Київський педагогічний форум «Нова початкова школа – простір освітніх можливостей»

18 січня 2017 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся Київський педагогічний форум «НОВА ПОЧАТКОВА ШКОЛА – ПРОСТІР ОСВІТНІХ МОЖЛИВОСТЕЙ». Учасниками заходу стали близько 800 учителів початкових класів, директорів і заступників директорів загальноосвітніх навчальних закладів, методистів РНМЦ, студентів та представників громадськості не тільки Києва, а й міст Черкаси та Кривий Ріг.
У рамках роботи форуму ректор Київського університету імені Бориса Грінченка, доктор філософських наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України В.О.Огнев’юк презентував проект «Початкова школа: освіта для життя», який, викликавши потужний емоційний відгук аудиторії, став головною темою дискусій.
Програма засідання дискусійного клубу
О.В.Онопрієнко. НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА: коментар до «Основ стандарту»: презентація
Т.О.Сапцова. Нова школа: Перші враження та побажання: презентація
Л.О.Базиль. Учитель нової української школи – який він?: презентація
О.В.Гоголь. Майстер-клас «Виховні проекти в початковій школі»: презентація
Фотогалерея
Відвідувачі виставки інноваційних засобів навчання молодших школярів «Освітнє середовище початкової школи» мали можливість ознайомитись із презентаціями сучасного шкільного обладнання. В експозиції було представлено сучасні парти, маркерні та грифельні плівки, сучасне програмне забезпечення для організації освітнього процесу, підручники та навчальні посібники, освітні програми тощо. Учасники заходу мали можливість узяти участь у двадцяти двох презентаціях, майстер-класах та тренінгах, які проводили вчителі-практики, науковці та автори підручників. Для обговорення змісту реформ, перебігу їх реалізації та перших результатів було організовано дискусійний майданчик «Перші кроки реформи: здобутки і перешкоди».
Серед учасників виставки були STEAM-центр Університету Грінченка, видавництва «Грамота», KMmedia, «Освіта», «Ранок», Видавничий дім «Освіта», журнал «Пізнайко», компанія Nestle, фірми Fun desk, Мелдом, ТМ «Розумники», ТОВ «Пролего», Український інститут нормативної інформації, компанія «Лінгвіст», НМЦ інклюзивної освіти ІППО КУБГ, іпотерапевтичний центр «Spirit», мобільний планетарій.
Форум викликав широке громадське обговорення. Одна з учасниць заходу так описала свої враження в соціальній мережі: «З часом переосмислюєш, що робиш, відкриваються нові можливості, розумієш, як діяти далі… Такий момент, нарешті, настав і для середньої освіти. У наш неспокійний час з’являється все більше тих, хто не просто говорить про майбутню українську школу, а діє вже сьогодні. І сміливо починає «війну» проти тієї педагогічної традиції, яка перебуває в глибокому проваллі, хоча й має розрізнені успіхи. Все, про що говорили сьогодні на педагогічному форумі «Нова початкова школа – простір освітніх можливостей», – це зміна клімату практично всієї системи середньої освіти. Це – вибух, виверження вулкану, землетрус… Зміна системи, структури, процесу, розуміння освіти як цінності водночас… Лише це змінить ауру, енергетику, клімат школи, прибере існуючі стереотипи, порушення в організмі школи, вилікує її. Можна буде говорити про оновлення освітнього простору, в якому є місце і добрій традиції, і розумній інновації, віртуальному світу й реальній дійсності, а ще – розвитку емоційного інтелекту, тематичному підходу до пізнання світу, формуванню життєво необхідних якостей…»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*