18 травня – День ушанування пам’яті жертв депортації кримських татар

18 травня 2016 року виповнюється 72 роки з дня депортації кримськотатарського народу з Криму. Як відомо, операція з депортації близько 200 тисяч кримських татар відбулася впродовж трьох травневих днів 1944 року, для її проведення було задіяно війська НКВС. Людей вивезли в Середню Азію, на Урал і в Сибір. У дорозі й у вигнанні від голоду і хвороб загинув кожен четвертий.
Проте тирани приречені на поразку: жоден диктатор не здатен здолати силу цілого народу. Починаючи з 1987 р., повернення кримських татар до Криму набуло масового характеру. На початку 1990 р. вони стали третьою за чисельністю етнічною групою Криму. У 2014 році Верховна Рада України визнала кримських татар корінним народом Криму та гарантувала їхнє право на самовизначення в складі України.
За рекомендаціями МОН України, 11-18 травня 2016 року в навчальних закладах відбудуться виховні заходи (інформаційні години, лекції, бесіди, тематичні уроки), присвячені трагічним подіям, пов’язаним із геноцидом кримськотатарського народу. Буде організовано перегляд фільму «Хайтарма».
Лист МОН №1/9-237 від 12 травня 2016 року «Про вшанування Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу»
Вікіпедія: Депортація кримських татар
Фільм «Хайтарма»: повна версія (1 год. 25 хв.)
У Києві презентували гімн кримськотатарського народу «Ant etkenmen» («Я поклявся») двома мовами
Представниця України на цьогорічному “Євробаченні” Джамала отримала нагороду Eurostory Award за найкращий рядок (You think you are gods, but everyone dies – Ви думаєте, ви – боги, але кожен помирає) в конкурсній пісні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*