Інтерактивне знайомство з особистістю

13 листопада 2019 року в Музеї Лесі Українки проведено семінар «Інтерактивне знайомство з особистістю. Михайло Косач – відомий і малознаний» для педагогічних працівників.
Найстарший син у видатній українській родині, улюблений брат Лесі Українки прожив трагічно коротке, але неймовірно яскраве та діяльне життя. Письменник і перекладач, один із найактивніших учасників київської «Плеяди», фізик, дослідник і викладач Дерптського, потім Харківського університетів, метеоролог, винахідник, етнограф, він мав безліч обдарувань і широке коло захоплень. Однак досі почасти залишається в тіні видатної сестри.
Мета заходу – розширення культурної, громадянської та соціальної компетентностей учителів і вихователів на засадах використання елементів музейної педагогіки у вивченні біографії і творчої спадщини Михайла Косача.
Програма семінару
Ю.В.Беззуб. Родина Косачів в українському національному відродженні другої половини ХІХ – початку ХХ ст.: презентація виступу
Український геній Михайла Косача: документальний фільм
Старший викладач кафедри історичної та громадянської освіти ІППО Ю.В.Беззуб висвітлив провідну роль членів родин Косачів–Драгоманових в українському національному відродженні другої половини ХІХ – початку ХХ ст.
Доцент кафедри історичної та громадянської освіти ІППО Н.П.Клименко розповіла про історичну частину Києва, яку називають «Українським Парнасом». Це квартал між вулицями Саксаганського і Жилянської, де нині знаходиться Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького. Наприкінці XIX – на початку XX ст. родини визначних українських митців проживали у близькому сусідстві на вулиці Маріїнсько-Благовіщенській, створивши там унікальний український мистецько-культурний і громадський осередок.
Завідувач Музею Лесі Українки І.А.Щукіна висвітлила багатогранну діяльність Михайла Косача як етнографа, науковця і винахідника, використавши створений за її участю документальний фільм «Український геній Михайла Косача», провела для учасників семінару інтерактивну екскурсію меморіальною частиною музею та презентувала видання «Михайло Косач (Михайло Обачний). Твори. Переклади. Листи. Записи кобзарських дум». Упорядником книги й автором ґрунтовного біографічного дослідження, коментарів і приміток є Л.П.Мірошниченко.
Пророче нині звучать слова Михайла Косача: «На щасливому березі згадають нас…»; «Завше новатори майже з нічого починали. Почнемо й ми, добре й те, що хоч почва трохи готова і нове зерно вже починає сіятись і потроху сходити…»; «Час човна спихати, яке б там море не було. Більше сорому сидіти, ніж блудити навіть…».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*