Тренінг з удосконалення педагогічної майстерності вчителя засобами театральної педагогіки

17 травня 2016 року в межах Фестивалю науки в ІППО КУ імені Бориса Грінченка відбувся тренінг «Удосконалення педагогічної майстерності засобами театральної педагогіки», який провела для вчителів-словесників доцент кафедри методики мов та літератури, кандидат педагогічних наук Світлана Іванівна Сафарян.
Майстерна педагогічна дія – це мистецтво. Зміст педагогічної дії складають ґрунтовне знання вчителем предмета, методики його навчання, основ педагогіки, психології та інших суміжних наук. Форма ж охоплює розвинуті вміння педагогічної техніки, що є складовою педагогічної майстерності вчителя.
Педагогічна техніка – це вміння використовувати власний психофізичний апарат як інструмент виховної та навчальної дій; це прийоми керування собою та прийоми впливу на інших.
Внутрішня й зовнішня педагогічна техніка пов’язані з уміннями педагога керувати своєю поведінкою: організмом (міміка, пантоміміка, пластика); емоціями, настроєм. Важливими є спроможність до збудження творчого самовідчуття; опанування вмінь соціальної перцепції (керування увагою, уявою, розвиток інтуїції, емпатії); техніка мовлення (керування диханням, 03864артикуляцією, дикцією, темпом та імпровізацією мовлення). Важливе вміння впливати на особистість і колектив: техніка організації контакту, управління педагогічним спілкуванням, організація колективних справ тощо.
Театральна педагогіка – шлях формування особистості у процесі навчання через сценічні засоби та дії. Вона відіграє важливу роль у формуванні педагогічного артистизму, оскільки між творчою педагогічною і акторською діями багато спільного. Саме тому вчителя часто порівнюють із театром одного актора.
Тренінг отримав схвальні відгуки вчителів як цікавий та практично корисний.

One Response to Тренінг з удосконалення педагогічної майстерності вчителя засобами театральної педагогіки

  1. Avatar Наталя Волковська сказав:

    Згодна із Світланою Іванівною на всі сто відсотків, що майстерна педагогічна діяльність – це мистецтво. Вдосконалювати себе в цьому напрямку потрібно постійно. Тренінг серед слухачів викликав бурю позитивних емоцій. Дуже цікаво, корисно, дякую.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*