9 Травня – День пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Для заходів, приурочених до цієї дати, з 2014 року використовується новий символ – червоний мак та гасло – “1939-1945. Ніколи знову”. Закріплюючи меморіальний канон “не святкуємо, а вшановуємо” із акцентом на історії людей, під час цьогорічних заходів особливу увагу буде приділено долі жінок на війні. У часи СРСР правда про цю тему була під забороною – її або замовчували, або спотворювали. Жінку на війні розглядали з позицій уславлення бойового і трудового подвигу, засудження зради, оплакування жертви.
Розмірковування про феномен жінки у війні, усвідомлення його учнями під час заходів у загальноосвітніх навчальних закладах дасть змогу інформаційно й емоційно розкрити злочинну природу війни. Тема трагічних і героїчних жіночих доль допоможе актуалізувати питання участі наших співвітчизниць у протистоянні сучасній збройній агресії Росії проти України як військових, медиків, волонтерів. Тема стане також нагодою згадати про мужність і відвагу льотчиці Надії Савченко.
Лист МОН України від 28.04.2016 №1/9-212 «Про відзначення Дня пам’яті та примирення» та Методичні рекомендації
Український інститут національної пам’яті: Методичні рекомендації до відзначення Дня пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом (8-9 травня)
Світлана Тарабарова. Ніколи знову

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*