9 листопада – День української писемності та мови

Нетлінним скарбом століть називають національну мову — скарбом, що передається від покоління до покоління, об’єднуючи минуле й прийдешнє. «Незбагненна душа нашої мови, як золотоносна ріка, виблискує на хвилях народної пісні, переливається в душу нації, творить чуттєву нерозривність українського серця й української землі», – стверджує Дмитро Павличко. Бережімо ж нашу мову, огортаймо своєю повагою, плекаймо вірністю та любов’ю! Сьогодні це свято важливе, як ніколи, адже «рідна мова – мати єдності, захисниця громадянства і берегиня держави». (Мікалоюс Даукша, один із творців литовської писемності, перекладач).
С.Литовченко. Учителю й учням: факти про українську мову
Л.Коваленко. Мандрівка через тунель часу: віртуальний квест
Л.Меленець. Характеризуємо час засобом порівняння
О.Глазова. Двомовність – як роздвоєне жало. Дискусія в 11 класі на актуальну суспільну тему
Л.Кравчук. День української писемності та мови: матеріали для годин спілкування з учнями молодшого шкільного віку
О.Полякова. День української писемності та мови: матеріали до виховного заходу для учнів молодшого шкільного віку
Ігри на звання «Кращий знавець української мови» (для учнів різного віку)
Урок-гра «Що? Де? Коли?»
Як популяризувати українську мову: думка блогера
Свято української писемності та мови українська культурна громадськість відзначає в день ушанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, автора «Повісті временних літ» — літописного зведення, складеного в Києві на початку XII століття. Це перша в Київській Русі пам’ятка, у якій історію держави показано на широкому тлі світових подій. Преподобного Нестора вважають батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.
До Дня української писемності та мови приурочено початок Всеукраїнської учнівської олімпіади (напередодні свята проводиться районний етап змагання), у день свята стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*